Το νερό είναι θεμελιώδης ουσία στη ζωή όλων των ζωντανών οργανισμών και ο πρώτος παράγοντας στη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση.
Η ποιότητα του νερού ορίζεται ως το σύνολο των χαρακτηριστικών που καθιστούν το νερό αποδεκτό για την επιθυμητή χρήση (ύδρευσης, άρδευσης, βιομηχανίας, κολύμβησης, κ.α.)
Η φυσική ποιότητα του νερού τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμιστεί ραγδαία εξαιτίας των διαφόρων πηγών ρύπανσης (π.χ. αστικά λύµατα, βιομηχανικά υγρά απόβλητα, απορρυπαντικά, γεωργικά υγρά απόβλητα κ.α.).
Ως ρύπανση νερού ορίζεται η ύπαρξη στο νερό ουσιών πέρα από τα φυσιολογικά όρια καθώς και η ύπαρξη ουσιών που φυσιολογικά δεν υπάρχουν στο νερό.
Οι κυριότερες επιπτώσεις της ρύπανσης του νερού είναι: η μείωση του οξυγόνου, ο ευτροφισμός των νερών, η ρύπανση των υπόγειων υδάτων καθώς και η ρύπανση του πόσιμου νερού.
-
- ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Ως πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται το νερό το οποίο είναι «καθαρό» από χημική και μικροβιολογική άποψη και η κατανάλωση του δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Επίσης πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο και με ευχάριστη γεύση. Δεν πρέπει να έχει υψηλή σκληρότητα, να περιέχει οργανικές ουσίες, βαρέα μέταλλα ούτε και παθογόνα παράσιτα ή μικρόβια.
Στη φύση δεν υπάρχει πραγματικά “καθαρό” νερό. Όλα τα νερά περιέχουν επιμολυντές διαφόρων προελεύσεων που μπορεί να είναι ανόργανα στοιχεία, οργανικές ουσίες και μικρόβια .Βρίσκουν τον δρόμο τους στο νερό που καταναλώνουμε καθώς αυτό έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το χώμα ,ακόμη και όταν δεν υφίστανται κοντά ρυπαντικές δραστηριότητες.
Μερικοί επιμολυντές μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οργανοληπτικά (οσμή, γεύση κλπ) αλλά οι περισσότεροι και οι πλέον επικίνδυνοι δεν γίνονται αντιληπτοί από τον καταναλωτή (π.χ. βαρέα μέταλλα, νιτρώδη κλπ) .Μπορεί λοιπόν ένα νερό να έχει καλή γεύση αλλά να είναι επιβαρυμένο με τοξικές ουσίες.
Όταν τα επίπεδα ρύπων και μολυσματικών παραγόντων στο νερό που καταναλώνουμε είναι υπερβολικά υψηλά, μπορεί αυτό να έχει επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα καθότι δεν είναι πάντα προφανής και ένα μολυσμένο νερό μπορεί να μην προκαλέσει επιβλαβή συμπτώματα για πολλά έτη.
Οι επιμολυντές του νερού μπορούν να προκαλέσουν οξεία αλλά και χρόνια προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα με προβλήματα υγείας.
Επίσης το κακής ποιότητας νερό μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία των οικιακών συσκευών με αποτέλεσμα πέρα από την λειτουργία τους να επηρεαστεί εμμέσως και η υγεία του καταναλωτή.
Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι η παροχή νερού μας είναι απαλλαγμένη από επιβλαβή στοιχεία και ενώσεις είναι μια περιοδική ανάλυση σε διαπιστευμενο εργαστήριο αναλύσεων στο νερό που καταναλώνουμε. - ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Η καλή απόδοση μιάς καλλιέργειας εξαρτάται από τον αρμονικό συνδυασμό τριών βασικών παραγόντων :- Εδαφος – Φυτό – Νερό Άρδευσης.
* Κάποιες καλλιέργειες δεν αναπτύσσονται και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα όταν το νερό άρδευσης περιέχει πολλά άλατα.
* Με τη συνεχή χρήση νατριούχου νερού μπορεί να καταστραφεί το έδαφος.
* Όταν το βόριο βρίσκεται σε τοξικές συγκεντρώσεις στο νερό, χωράφια που ποτίζονται με το νερό αυτό παρουσιάζουν φυτοτοξικότητα βορίου.
* Κακή ανάπτυξη φυτών, ή συμπτώματα πτώσης άνθεων ή καρπών, περιφερειακό κάψιμο στα φύλλα κ.α. μπορεί αν οφείλονται σε κακή ποιότητα νερού.
Τέτοια προβλήματα μπορούν να διαγνωστούν με τις αναλύσεις νερού,τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπεύθυνων, επιστημονικά τεκμηριωμένων συμβουλών για την βελτιστοποίηση των καλλιεργιών.
Ακόμη με δεδομένο το είδος και την ποιότητα του εδάφους και την ποιότητα του διαθέσιμου νερού, επιλέγουμε τις πλέον κατάλληλες καλλιέργειες και καλλιεργητικές πρακτικές. - ΤΡΟΦΙΜΑ
Η ποιότητα του νερού είναι βασικός παράγοντας για την ποιότητα των τροφίμων. Το νερό αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την ασφάλεια των τροφίμων χωρίς την ασφάλεια του νερού είτε αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή και παρασκευή τροφίμων είτε χρησιμοποιείται στον καθαρισμό και το πλύσιμο του εξοπλισμού. - ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ (ΠΙΣΙΝΕΣ – ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ-SPA)
Όπως κάθε δραστηριότητα στη ζωή μας, έτσι και η χρήση της πισίνας και του κολυμβητηρίου ,τόσο για άσκηση όσο και για αναψυχή εννοείται μόνο με νερό που να είναι κατάλληλο για κολύμβηση και σε περιβάλλον και δεδομένα για την κολυμβητική δεξαμενή που να παρέχουν τα αναγκαία εχέγγυα ασφάλειας.
Όσον αφορά στο νερό, πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια σειρά χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων με τιμές μέσα σε τέτοια όρια ώστε η κολύμβηση μέσα σ’ αυτό να ελαχιστοποιεί ορισμένα προβλήματα υγείας που είναι δυνατόν να προκύψουν σε αντίθετη περίπτωση.
Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει (με δεδομένο ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για υδρόβια περιβάλλοντα) ότι οι κολυμβητές εμφανίζονται με ευαισθησία σε λοιμώξεις κυρίως:
• του δέρματος, δηλαδή δερματίτιδες – κύρια μυκητιάσεις
• των ματιών, κύρια επιπεφυκίτιδες
• των αυτιών, κύρια εξωτερικές ωτίτιδες και σπανιότερα,
• ηπατίτιδας Α, γαστρεντερίτιδων, παρασιτώσεων κλπ.
- Εδαφος – Φυτό – Νερό Άρδευσης.
- ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Τα μικρόβια που είναι η αιτία για τις λοιμώξεις αυτές καταλήγουν μέσα στην πισίνα από:
• νερό κακής ποιότητας που έχει μολυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο
• νερό καλής ποιότητας που όμως δεν εξυγιαίνεται κανονικά, αν δεν ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή της πισίνας για την απολύμανσή της και τη σωστή συντήρησή της
• το σώμα και τις εκκρίσεις των κολυμβητών.
Τα μικρόβια αυτά είναι δυνατόν να εγκατασταθούν μέσα στην πισίνα και να πολλαπλασιαστούν μέσα στο νερό.
Οι αναλύσεις νερού πρέπει να γίνονται:
* Μία φορά την εβδομάδα όπως καθορίζει η σχετική νομοθεσία για τις κολυμβητικές δεξαμενές
- ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας ελέγχεται η ποιότητα του νερού για:
• Άρδευση/ ενεργειακή χρήση (pH, σκληρότητα, αγωγιμότητα, χλωριούχα, νιτρικά, νιτρώδη, αμμωνία)
• Ύδρευση/ Πόση ζώων (pH σκληρότητα, αγωγιμότητα, χλωριούχα, νιτρικά, νιτρώδη, αμμωνία, μικροβιολογική ανάλυση σύμφωνα με ΚΥΑ 2600/ 2001)
- ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΛΙΜΝΕΣ –ΠΟΤΑΜΙΑ)
Ο καθορισμός ορισμένων φυσικών-χημικών-βιολογικών παραμέτρων είναι απαραίτητος για τη διαδικασία του περιβαλλοντολογικού ελέγχου των υδάτινων οικοσυστημάτων για το αν π.χ. υπάρχουν συνθήκες ρύπανσης, υποβάθμισης κ.λ.π. αλλά και για την μελέτη της δομής και λειτουργίας τους. Η διενέργεια αναλύσεων νερού και η σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων όσον αφορά το οικοσύστημα θεωρούνται ως απαραίτητα «εργαλεία» στην μελέτη προστασίας και αποκατάστασης ενός οικοσυστηματος..
Σήμερα, θεωρείται απαραίτητη η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης πλήθους πληροφοριών για την κατάσταση των οικοσυστημάτων έτσι ώστε να γίνει πρόβλεψη της εξέλιξης τους και να ληφθούν μέτρα για τη σωστή διαχείριση τους.
- ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΙΛΤΡΟΥ
Πολλές φορές συναντάμε το ερώτημα τι φίλτρο νερού να χρησιμοποιήσω ή Ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού της αγοράς, κλπ.
Η σωστή ερώτηση δεν είναι «τι φίλτρο να χρησιμοποιήσω;», αλλά «τι ανάλυση νερού πρέπει να κάνω;». Άλλη μικροβιολογική ανάλυση νερού χρειάζεται μια γεώτρηση, άλλη χημική ανάλυση πρέπει να γίνει σε ένα νερό ενός χωριού με κακή χλωρίωση στις δεξαμενές του Δήμου, άλλη σε μολυσμένα νερά από βαρέα μέταλλα κι τέλος άλλη σε νερά με υπερβολικά άλατα.
Η κάθε ξεχωριστή ανάλυση είναι αυτή που ουσιαστικά μας δείχνει συγκεκριμένα και το φίλτρο νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή φίλτρανση. Σε γενικές γραμμές, ένα πόσιμο νερό στο οποίο υπάρχουν απλά αιωρήματα, καθώς και ίχνη χλωρίου και παραγώγων του για τον καθαρισμό του δικτύου, δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την κλασσική προ-φίλτρανση πολυπροπυλενίου και φίλτρανση ενεργού άνθρακα για το φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών και τη βελτίωση της γεύσης. Σε ένα νερό που έχουν αναπτυχθεί βλαβεροί – παθογόνοι μικροοργανισμοί, καλό είναι να γίνεται χρήση μεμβράνης UF (Ultra Filtration) υψηλής φίλτρανσης, η οποία έχει τη δυνατότητα λόγω της πολύ μικρής διαπερατότητας (άνω των 0,02 micron) να κάνει κατακράτηση και στους ιούς, καθώς και στα αυγά των ιών. Αυτή η υψηλή κατακράτηση είναι ιδανική και για την φίλτρανση των ινών αμιάντου σε κακό δίκτυο σωληνώσεων. Τέλος, νερά μη πόσιμα – ακατάλληλα, για παράδειγμα λόγω ύπαρξης βαρέων μετάλλων, μπορεί να γίνουν πόσιμα μόνο με τη χρήση υψηλής ποιότητας φίλτρων αντίστροφης όσμωσης.