Το εργαστήριο «EnvoLab» προσδιορίζει σε τακτική βάση τη μικροβιολογική κατάσταση των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την καταλληλότητά τους για κατανάλωση, καθώς και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Στο μικροβιολογικό τμήμα του εργαστηρίου διεξάγονται δοκιμές ανίχνευσης και καταμέτρησης παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κοινά θρεπτικά υποστρώματα απομόνωσης μικροοργανισμών σε συνδυασμό με επιβεβαιωτικές δοκιμές (βιοχημικές και/ή ορολογικές).
Πιο συγκεκριμένα, η μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων περιλαμβάνει:
Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών (μικροοργανισμών υπεύθυνων πρόκλησης τροφιμογενών νόσων), όπως:
- Listeria monocytogenes
- Salmonella spp.
- Vibrio spp.
- Clostridium perfringens
- Bacillus cereus
- Campylobacter spp.
- Staphylococcus aureus
- Καταμέτρηση μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής, όπως:
- Ολικά Αερόβια Βακτήρια
- Οξυγαλακτικά βακτήρια
- Κολοβακτηριοειδή
- Εντεροβακτηριοειδή
- Escherichia coli
- Pseudomonas spp.
- Ζύμες και μύκητες
Παράλληλα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ποιοτικών και ποσοτικών δοκιμών χημικής ανάλυσης, σε περιπτώσεις που απαιτείται ειδικός έλεγχος των τροφίμων, όπως η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών τους, ο έλεγχος για πιθανή παρουσία ανεπιθύμητων υπολειμμάτων και ο προσδιορισμός της οξείδωσης των λιπών.
Ενδεικτικά μεταξύ των διαθέσιμων χημικών δοκιμών περιλαμβάνεται:
- ο προσδιορισμός της υγρασίας,
- της τέφρας,
- του λίπους,
- των πρωτεϊνών,
- του προφίλ των λιπαρών οξέων,
- των υδατανθράκων,
- των βιταμινών,
- των ιχνοστοιχείων,
- των διαιτητικών ινών κτλ.