Σημασία της ανάλυσης του εδάφους
Η ανάλυση του εδάφους αναμφισβήτητα, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνεται από τον κάθε παραγωγό πριν την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας.
Η σημασία και η σπουδαιότητα της ανάλυσης του εδάφους ολοένα γίνεται πιο ουσιαστική και απαραίτητη λόγω της εντατικοποίησης και αυτοματοποίησης της γεωργίας, αλλά και γιατί οι τύποι και οι μορφές των λιπασμάτων συνεχώς αυξάνουν.
Στόχος μίας εδαφολογικής ανάλυσης είναι ο προσδιορισμός μιας σειράς παραμέτρων όπως της μηχανικής σύστασης του εδάφους, των θρεπτικών συστατικών και άλλων ιδιοτήτων όπως είναι το pH και η αγωγιμότητα. Οι μετρήσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μιας καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο έδαφος, αλλά και να γίνουν οι ιδανικές βελτιώσεις. Πέραν του βασικού στόχου της ανάλυσης του εδάφους , που είναι η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, επιτυγχάνουμε ακόμη τη ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, την ποιοτική και ποσοτική μεγιστοποίηση της παραγωγής, τη μικρότερη επιβάρυνση των φυσικών πόρων και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της γεωργίας.
Η ορθολογική λίπανση κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες που διασφαλίζουν την ομαλή βλάστηση και ανάπτυξη των φυτών και, κατ’ επέκταση, είναι απαραίτητες για την επίτευξη ικανοποιητικής παραγωγής, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.
Η εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης είναι δυνατή όταν ο ενδιαφερόμενος παραγωγός γνωρίζει τα αποθέματα του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία, τις θρεπτικές ανάγκες της φυτείας, καθώς και τον τρόπο ώστε να παρέχει ανά πάσα στιγμή τις αναγκαίες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων στη φυτεία του.
Από την άλλη, η άσκοπη χρήση λιπασμάτων αυξάνει το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα επιβαρύνει/μολύνει το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή ανισορροπία μεταξύ των διαφόρων θρεπτικών στοιχείων και να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού με αρνητικές συνέπειες στο φυτό και στο έδαφος.
Η ωφέλεια μιας ανάλυσης εδάφους που θα προκύψει για τους αγρότες θα είναι:
1. Η μείωση των καλλιεργητικών δαπανών. Γνωρίζουμε ότι οι λιπάνσεις συμμετέχουν στο σύνολο των δαπανών σε ποσοστό από 10-15 %, συνεπώς μείωση της δαπάνης λίπανσης σημαίνει χαμηλό κόστος παραγωγής. Βέβαια οι αγρότες για να εκτιμήσουν τις ποσότητες λιπασμάτων και κυρίως των αζωτούχων, που πρέπει να εφαρμόσουν σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, εκτός από τα δεδομένα ανάλυσης του εδάφους τις κλιματικές συνθήκες, την εποχή λίπανσης του αγρού, το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Η συνεκτίμηση όλων αυτών των παραμέτρων θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους γεωπόνους, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να βρεθεί η ανάλογη λίπανση για κάθε περίπτωση.
2. Η διατήρηση και η βελτίωση της γονιμότητας των αγρών τους. Εφόσον έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων εδάφους μπορούν να πετύχουν ορθολογικές λιπάνσεις έτσι ώστε και τις καλλιέργειες να ωφελούν στο μέγιστο και τη γονιμότητα των χωραφιών τους να διατηρούν, αλλά και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους σε βάρος των φυσικών πόρων και γενικότερα του περιβάλλοντος.
3. Η αύξηση των αποδόσεων και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι διεθνείς εξελίξεις και η Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δημιουργούν ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυξάνονται οι απαιτήσεις και συνεπώς χρειαζόμαστε άφθονα προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Η κατάκτηση αγορών με υψηλή αγοραστική δύναμη πρέπει να είναι μόνιμος και κύριος στόχος μας.
Η γνώση από την ανάλυση εδάφους δεν ωφελεί μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία, ωφελεί και προστατεύει το περιβάλλον που ζούμε, καθότι μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι ρύπανσης του εδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από την έκπλυση των νιτρικών, φωσφορικών, φυτοφαρμάκων κλπ.
Στόχος μας η διατήρηση των εδαφικών πόρων σε άριστες συνθήκες για τις μελλοντικές μας ανάγκες.
Καλύπτοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, επιτυγχάνουμε τόσο τη μείωση των δαπανών λίπανσης, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, όσο και τη μείωση των δαπανών για τις ανάγκες φυτοπροστασίας, ενισχύοντας την ευρωστία των φυτών.
Έλεγχος εδάφους για επιλογή καλλιέργειας
Για την σωστή επιλογή καλλιέργειας θα πρέπει λάβουμε υπόψη μας κατ΄αρχήν τους περιορισμούς που βάζει αυτή στα χαρακτηριστικά του εδάφους. Έτσι κάποιες καλλιέργειες μπορεί να θέλουν συγκεκριμένη περιοχή pH για να ευδοκιμάσουν και άλλες καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
Πότε απαιτείται ανάλυση εδάφους :
– Όταν επιλέγουμε καλλιέργεια
– Όταν επιλέγουμε χωράφι
– Όταν έχουμε πρόβλημα με την καλλιέργεια μας
– Όταν υπάρχει πιθανότητα ρύπανσης του εδάφους
– Για την ετήσια παρακολούθηση των λιπασμάτων
– Όταν πρόκειται να γίνουν έργα άρδευσης
-Πριν την εγκατάσταση μόνιμων καλλιεργειών όπως δένδρα, αμπέλι, τριφύλλι κ.λ.π εξετάζοντας και 2ο ή 3ο βάθος (υπέδαφος).
-Πριν την εγκατάσταση ετήσιων καλλιεργειών (περίπου 2 – 2,5 μήνα πριν τη σπορά ή τη φύτευση).
Η ανάλυση του εδάφους περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
- Συλλογή εδαφικών δειγμάτων
- Εργαστηριακή ανάλυση
- Ερμηνεία των αποτελεσμάτων
- Συστάσεις για τη διαχείριση του εδάφους
- Είναι απαραίτητο να αναφερθεί η σημασία της σωστής δειγματοληπτικής τεχνικής, καθώς η ορθότητα των αποτελεσμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τα με το δείγμα/δείγματα που χαρακτηρίζουν το αγρόκτημα.
Η σωστή ανάλυση εδάφους θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις καλύτερες επενδύσεις για έναν παραγωγό